[...] W wyniku długotrwałego przyjmowania tych preparatów następuje przyrost masy mięśniowej, powiększenie nieznaczne narządów wewnętrznych, zatrzymanie sodu i potasu w organizmie a przez to wody. Te wszystkie zmiany z kolei powodują przyrost siły (nawet do 25-30%) ciężaru ciała i zmiany w zachowaniu: agresywność, wzmożony popęd płciowy, [...]
[...] Tłuszcze nasycone występują przede wszystkim w wędlinach, maśle, serze, produktach mlecznych. Te tłuszcze nie są zdrowe, podnoszę one poziom “złego” cholesterolu w organizmie. Trzeba ich unikać lub minimalizować ich spożycie. Szczególnie szkodliwe są tłuste mięsa – boczek, golonka. Tłuszcze nienasycone występują w oleju z oliwek, [...]
[...] oraz metabolizm węglowodanów, odpowiada za proces prawidłowego widzenia, pomaga organizmowi w pozbyciu się toksyn. Niacyna - reguluje przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie, normalizuje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, uczestniczy w syntezie hormonów płciowych. Witamina B6 - uczestniczy w procesie przemiany białek, zmniejsza [...]
[...] oparciu o zasadę synergii. Jego składniki dobrano tak, aby wzajemnie wzmacniały się w działaniu prowadząc w efekcie do maksymalnej intensyfikacji procesu spalania tłuszczu w organizmie. Therm Line® forte dzięki zastosowaniu ultranowoczesnych składników - SINETROL® XPur oraz Therm Line Thermogenic Blend™ stanowi niezwykle skuteczne połączenie [...]
[...] może zostać zgwałcona. Kiedy oprzytomnieje, nawet o tym nie wie. Nie pamięta, co się z nią działo - mówi policjant z wydziału narkotyków. - Po kilku godzinach w jej organizmie nie ma już śladu, że cokolwiek brała. W mniejszym stopniu nasz organizm pobudzają również kokaina, efedryna i amfetamina. Ich stosowanie zwiększa wytrzymałość i [...]
Artykuł opisuje tokoferole, głównie alfa-tokoferol. W pracy zawarte są ciekawe fakty bądź przypuszczenia na temat funkcji witaminy E w organizmie jako zmiatacza wolnych rodników, przeciwutleniaczy. Witaminą E nazywamy związki pełniące w organizmie funkcje regulujące, do których należą pochodne tokolu oraz tokotrienolu, wykazujące aktywność jednej [...]
[...] i znalazl zastosowanie w niedokrwistosci i schorzen jelitowo-zoladkowych oraz przy wycienczeniu organizmu. Witamina B12 zawiera w swej czasteczce kobalt,azot,fosfor.W organizmie wystepuje w polaczeniu z bialkiem i jest zwiazkiem bardzo czynnym.Brak jej w pozywieniu powoduje anemie oraz zaburzenia w procesie [...]
[...] Otyłość z punktu widzenia nauk medycznych jest definiowana jako: „schorzenie ogólnoustrojowe, charakteryzujące się nadmiernym rozwojem tkanki tłuszczowej w organizmie, polegającym albo na zwiększeniu ilości tłuszczu w komórkach tłuszczowych (otyłość hipertroficzna), albo na zwiększeniu ilości komórek tłuszczowych (otyłość [...]
[...] i kwas betahydroksymasłowy. Substancjami o odczynie zasadowym są przede wszystkim związki jedno- i dwuwartościowych metali, przyjmowane z pożywieniem lub zmagazynowane w organizmie (kości). Utrzymanie stałego pH krwi wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza się system buforów krwi i tkanek, wydalanie [...]
[...] dla prawidłowego funkcjonowania organizmu sportowca) Pod względem ilościowym magnez jest czwartym kationem ( po wapniu, sodzie i potasie)w całym organizmie człowieka, a drugim w płynie wewnątrzkomórkowym. Magnez jest aktywatorem w ponad 300 reakcjach enzymatycznych. Najważniejszą funkcja magnezu jest udział w [...]
BIAŁKA KATALITYCZNE Jak wyżej zostało wspomniane trawienie możliwe jest dzięki białko katalitycznym, tzw. Enzymom. Cząsteczki te rozpoczynają dane procesy zachodzące w organizmie. Enzymy odpowiadają za utrzymanie homeostazy organizmu a zaburzenie ich pracy powoduje rozwój różnych chorób, której przykładem może być np. brak laktazy powoduje [...]
[...] niezbędność dla prawidłowego funkcjonowania organizmu sportowca) Pod względem ilościowym magnez jest czwartym kationem ( po wapniu, sodzie i potasie)w całym organizmie człowieka, a drugim w płynie wewnątrzkomórkowym. Magnez jest aktywatorem w ponad 300 reakcjach enzymatycznych. Najważniejszą funkcja magnezu jest udział w [...]
[...] które są odporne na tłuszcz i pot. Podczas parowania substancje w nich zawarte zostawiają na twarzy matową warstwę. O to przecież Ci chodzi! 4. Czy przemiana materii w organizmie człowieka ma wpływ na trądzik? Tak. Prawidłowa przemiana materii u człowieka przyspiesza oczyszczanie jego organizmu z toksyn, a przez to też wspomaga proces [...]
[...] w postaci przetworzonej. Likopen, podobnie jak beta-karoten, należy do karotenoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to obecne w organizmie substancje, których zadaniem jest ochrona komórek przed niszczącym działaniem wolnych rodników. W ten sposób zmniejszają one ryzyko wystąpienia przeróżnych chorób. [...]
[...] etanolu • kieliszek wódki (50 mililitrów) – 20 gramów etanolu Co jeszcze? ‘Alkohol, wypijany w niewielkich ilościach i do tego sporadycznie, nie powoduje widocznych zmian w organizmie. Kiedy sięganie po alkohol powtarza się zbyt często lub kiedy organizm jest szczególnie wrażliwy na działanie alkoholu - nawet niewielkie jego ilości muszą, w [...]
[...] od struktury chemicznej naszych endogennych hormonów steroidowych, co uniemożliwia im wiązanie się do receptorów steroidowych w jądrze komórkowym, związki te naśladują w organizmie działanie testosteronu. Oczywiście od razu muszę zaznaczyć, że nie wykazują one działania androgennego czy estrogennego. Obserwowany wzrost beztłuszczowej masy [...]
[...] serotoniny. Działają one - upraszczając - tak, by jak najlepiej wykorzystać znajdujące się w mózgu dawki serotoniny i tym samym poprawić nastrój chorego. Poziom serotoniny w organizmie podwyższają takie produkty, jak: czekolada, żółty ser, kasze, makarony, soja. Słodko-gorzka insulina Miejsce jej powstawania brzmi tajemniczo - komórki beta wysp [...]
[...] jego osłabienia. Głównie chodzi mi tutaj o wolne rodniki. Co to są wolne rodniki? Wolne rodniki są to wysoce aktywne cząsteczki chemiczne powstające w wielu proces w naszym organizmie (oddychanie komórkowe, zwalczanie wirusów itp.) Na co organizm jest narażony przez wolne rodniki? Rodniki mają destrukcyjny wpływ na komórki: niszczą błony [...]
[...] ich popularnosc w szkole. Wiekszosc szkol nie stac na wciaz drogie testy antydopingowe wsrod mlodziezy. Nawet te, ktore cyklicznie sprawdzaja uczniow na obecnosc w ich organizmie kokainy i marihuany -- nie potrafia odpowiedziec czy dana osoba brala koks -- ktory przeciez skutki uboczne ma potencjalnie duzo bardziej destrukcyjne. "Dla malych [...]
Witam Na temat jajek powstało wiele artykułów, jest to produkt który budzi wiele kontrowersji, także wśród was. Często pytacie czy spożycie jajek wpływa na wzrost poziomu cholesterolu, w jakiej postaci je zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze [...]